Členská sekcia verzia 0.7

Legislatívne novinky – 5.2.2024

Posielam Vám novinky z potravinárskej legislatívy:

  • Európsky parlament prijal svoje stanovisko k výživovým a zdravotným tvrdeniam pri označovaní potravín,
    • Parlament vo svojom stanovisku pripomína, že vo svojom uznesení z roku 2021 o stratégii Farm to Fork privítal oznámenie o legislatívnom návrhu na vytvorenie výživových profilov s cieľom zakázať používanie výživových a zdravotných tvrdení na potravinách s vysokým obsahom tuku, cukru alebo soli resp. o všeobecne nezdravých potravinách a žiada, aby sa osobitná pozornosť venovala potravinám pre deti a iným potravinám na osobitné účely.
    • Európsky parlament sa domnieva, že je potrebné zabezpečiť, aby informácie o výživových alebo zdravotných hodnotách potravín, ktoré sa uvádzajú na etiketách a ktoré sa používajú na účely komercializácie, marketingu a reklamy, boli presné, vedecky podložené a zmysluplné a požaduje, aby sa schválené výživové a zdravotné tvrdenia o potravinách pravidelne aktualizovali v súlade s vedeckým vývojom v oblasti potravín a výživy.
    • Pokiaľ ide o relevantnosť tvrdení, Parlament vyzýva Komisiu, aby zvážila možnosť obmedzenia používania povolených výživových tvrdení „bez pridaného cukru“ pre výrobky obsahujúce sladidlá alebo vysoký obsah voľných cukrov.
    • Samotné uznesenie EP o vykonávaní nariadenia (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotných tvrdeniach o potravinách je dostupné tu.
  • Výklad Francúzska k čl. 10. ods. 2 písm. b) nariadenia o výživových a zdravotných tvrdeniach
    • Kontrolné orgány Francúzska údajne spochybňujú výklad článku 10 ods. 2 písm. b) nariadenia 1924/2006 o zdravotných a výživových tvrdeniach. Podľa výkladu Francúzska je na to, aby bolo možné uvádzať priaznivý účinok potraviny, nutné uviesť informáciu o množstve potrebnom na dosiahnutie tohto účinku.
  • Dymové arómy
    • Švédsky minister regionálnych záležitostí a infraštruktúry zaslal 24. januára list na eurokomisárku Kyriakides ohľadom používania dymových aróm. Vyjadril znepokojenie nad dôsledkami, ktoré by mohlo mať rozhodnutie nepredĺžiť používanie dymových aróm, ktoré by zároveň mohlo mať negatívny dopad na životné prostredie.
    • Podobne zareagovala aj Česká republika, ktorá rovnako požaduje prechodnú dobu 5-10 rokov.
    • Úrad verejného zdravotníctva SR sa vo svojej komunikácií 11. januára vyjadril, že podporí návrh Komisie neobnoviť autorizáciu iba v prípade, ak bude transpozičné obdobie predĺžené minimálne na 18 mesiacov.
    • Vývoj diskusie k danej téme, ako aj list švédskeho ministra nájdete tu.
  • Definícia základnej zložky potraviny
    • Asociácia The Brewers of Europe informovala, že francúzske orgány začali kontaktovať ostatné členské štáty, aby zistili, aké je ich porozumenie definícii základnej zložky piva. Francúzske orgány sa údajne pýtajú aj na ďalšie kategórie potravín.
    • Keď sa na úrovni EÚ diskutovalo o označovaní krajiny pôvodu primárnej zložky, Francúzsko podporovalo myšlienku, že by sa pre jednotlivé kategórie výrobkov mali stanoviť pravidlá týkajúce sa toho, aké zložky by mali byť považované za primárne a že by tieto pravidlá mali byť harmonizované v celej Európskej únii. únii. Je možné, že sa Francúzsko snaží presadiť svoj výklad aj u Európskej komisie.
    • Prehľad guidelines jednotlivých členských štátov k vykonávaciemu nariadeniu 775/2018 nájdete v tu.
Dokumenty na stiahnutie
Žiadne dokumenty na stiahnutie sa tu nenachádzajú.